Werkgroep Energie-neutraal

Bij de werkgroep ‘Energie-neutraal’ bruist het letterlijk van de energie! Gesprekken met de gemeente hebben als resultaat gehad, dat we meedoen in de gemeentelijke plannen voor klimaatadaptatie. Daarin staan twee doelen centraal. Ten eerste gaan we, in samenwerking met ‘Buurkracht’ proberen het energiegebruik, en daarmee de energiekosten, terug te dringen. Iedereen die wil proberen om de eigen energierekening naar beneden te krijgen, kan mee doen. De bedoeling is om dit heel hands-on aan te pakken. Dus letterlijk met tochtstrippen en radiatorfolie aan de slag om de kou buiten te houden en zo directe besparing te genereren. Hoe we dit precies gaan aanpakken wordt nog onderzocht, en gaat Buurkracht ons mee helpen. Maar wil je meedenken, meedoen of heb je vragen of suggesties? Aanmelden voor deze werkgroep kan via het formulier op deze pagina.

Wil je je aanmelden bij Hoornaar Energiezuinig? Klik op onderstaande link voor de enqûete:

Daarnaast zijn er gesprekken gaande met de ondernemers op het bedrijventerrein, de gemeente en de energiemaatschappij. En daarbij te onderzoeken of we Hoornaar als dorp in de toekomst energieneutraal kunnen krijgen. De verkenning loopt, en via deze pagina houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Behalve dat we inspanning willen stoppen in verminderen van het energiegebruik (dat levert immers het snelst wat op), willen we ook onderzoeken of we als dorp qua energie zelfvoorzienend kunnen worden. Een eerste stap daarin zou zijn om zonnepanelen bij te plaatsen op bestaande daken, waar dat maar mogelijk is. De grootste winst is te halen op de grote daken, dus daarover zijn we in gesprek.

De eerste gedachte was, om het bestaande gebruik, zoals de gemeente dat bijhoudt, als vertrekpunt te nemen (http://data.overmorgen.nl/Dashboard_Molenlanden). Dat was in 2019: 2.910 kWh per huishouden (op dat moment 662). Dat was ver voor de prijsexplosie. Met het huidige bewustzijn, zal dat vast minder zijn. Dat is het goede bericht.

Maar… wanneer we verder vooruit kijken, naar 2030 of 2035, dan gaat er vast nog een hoop veranderen. Elektrisch autorijden bijvoorbeeld vraagt 10 tot 30 kWh per 100 km. Voor 20.000 km heb je pakweg 3.000 kWh per jaar nodig.
En in 2019 gebruikten we per huishouden 1.310 m3 aardgas per huishouden. Ook dat zal momenteel flink minder zijn geworden om de kosten te beheersen.

Wanneer we aardgas willen uitruilen tegen warmtepompen, dan is de rekenregel om het aantal m3 aardgas per huishouden te vermenigvuldigen met 10 om het aantal kWh per jaar te krijgen. Dat wordt dus nog eens meer dan 10.000 kWh per huishouden per jaar er bij.

Het bijplaatsen van zonnepanelen is een hele mooie eerste stap, maar we gaan het er niet mee redden. Dus: wordt vervolgd!

De flipover van 18 januari

Zin om mee te denken/doen? Meld je hier aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Werkgroep
Adres