27 december, 2016

Straatverlichting: gemeente nodigt uit tot melden

Straatverlichting Hoornaar

Tijdens de ALV van 28-11-2016 is er lang gesproken over de straatverlichting. Over de vragen en opmerkingen is er contact geweest met de gemeente Giessenlanden. De gemeente heeft toegelicht wat er aan de hand was met de verlichting op het Dirk IV-plein in Hoornaar. Tevens gaf de gemeente meer informatie over de nieuwe LED-verlichting.

Lichtmasten op het Dirk IV-plein

De gemeente heeft laten weten, dat er inderdaad veel lichtmasten uit waren op het Dirk IV-plein. Dit is onlangs verholpen door de aannemer. De reden, dat dit zo lang geduurd heeft, was, dat de voorschakelapparatuur in de lichtmasten kapot gegaan was door piekspanning in het net. Voorschakelapparatuur werkt als een begrenzer, waardoor een lamp een constante stroomfrequentie krijgt. Op die manier wordt ervoor gezorgd, dat er niet te weinig of te veel stroom passeert, waardoor de lampen defect kunnen raken. De aannemer had niet voldoende voorschakelapparatuur op voorraad, waardoor het enige tijd duurde, voordat het probleem opgelost kon worden. In de toekomst zal gekeken worden naar de mogelijkheden met LED-verlichting op het Dirk IV-plein.

Bureau Openbare Verlichting Lek – Merwede

De gemeente vertelde dat Bureau Openbare Verlichting Lek – Merwede (Bureau OVL) namens de gemeente het beheer en onderhoud van de straatverlichting verzorgt. Zij verzorgen ook de omschakeling naar de nieuwe LED-verlichting. Het bureau schouwt de verlichting 2x per jaar. Daarbij is geen opvallende of extreme uitval aan de armaturen dan anders geconstateerd.

Melden van kapotte straatverlichting

Kapotte straatverlichting kan gemeld worden via de website van Bureau OVL of via het meldpunt van de gemeente. De gemeente nodigt inwoners uit om meldingen vooral wel te doen.

Nieuwe LED-verlichting

Er zijn metingen verricht om het lichtniveau van de nieuwe LED-armaturen te beoordelen. Daaruit werd geconcludeerd, dat het lichtniveau op het wegdek verbeterd is ten opzichte van de oude lampen. De gemeente lichtte toe, dat zij conform het landelijke beeld de traditionele straatverlichting in het buitengebied en de doorgaande wegen in de kernen vervangen heeft door LED-verlichting. Deze verlichting is duurzaam en goedkoper.

Het verschil met de oude straatverlichting

De gemeente legde tevens uit wat er nu anders is aan de verlichting. Voorheen werden oranje-gele lampen gebruikt met veel strooilicht. Dit houdt in, dat bij deze lampen een groot deel van het licht omhoog en naar de zijkant scheen in plaats van op de grond. Op die manier ging er veel licht verloren. De LED-armaturen zorgen ervoor, dat het licht beter gebundeld op de grond schijnt. Daardoor is er minder energie nodig en wordt het zicht op straat beter.

Uitkomst van de evaluatie

De eerste fase van het LED-project is bijna afgerond. Bureau OVL is bezig met een evaluatie. Zij verwachten, dat dit in het eerste kwartaal van 2017 afgerond zal zijn. De dorpsraad wordt op de hoogte gebracht van de uitkomst. Tevens heeft de dorpsraad de klachten, die in het onderzoek ‘Hoornaar Veiliger! Wat kan er verbeterd worden?’ gemeld werden over de nieuwe straatverlichting doorgegeven aan bureau OVL.

Klacht indienen over LED-verlichting

Mocht u een klacht of opmerking hebben over de LED-verlichting, die u nog niet eerder gemeld heeft (via ‘Hoornaar Veiliger’ of via de gemeente), kunt u deze melden via het Meldpunt openbare ruimte van de gemeente.