22 september, 2017

Verslag remwegdemonstratie Hoornaar

Druk bezochte eerste actie van campagne ‘Hoornaar Veiliger’

De remwegdemonstraties, die op vrijdagmiddag 22 september 2017, werden gehouden op De Schans in Hoornaar waren druk bezocht. Bij de eerste demonstratie waren de groepen 7 en 8 van de CBS Samen op Weg aanwezig, bij de tweede demonstratie waren de groepen 5 t/m 8 van de OBS Klim-op te gast. Daarnaast kwamen er veel inwoners kijken. Ook wethouder Jan de Groot en wethouder Elisabeth van Leeuwen waren erbij. Wethouder Jan de Groot is zelfs met de instructeur meegereden tijdens de demonstratie. In totaal zijn er zeker 140 kinderen en volwassenen bij de remwegdemonstraties aanwezig geweest.

Wat gebeurde er tijdens de remwegdemonstraties?

De instructeur van Veilig Verkeer Nederland vroeg de kinderen of zij wisten wat een remweg was. Daarna vroeg hij hen of zij wisten hoe lang het duurt, voordat iemand kan reageren, als hij op de weg iets ziet gebeuren. De reactiesnelheid blijkt één seconde te zijn. In deze tijd blijkt een auto bij een snelheid van 30 km/uur 8 meter af te leggen. De instructeur vroeg kinderen en volwassenen hoeveel meters daarbij zouden komen, voordat de auto echt stil zou staan. De  kinderen en volwassenen mochten pylonnen op de straat plaatsen, waar zij dachten, dat de auto zou stoppen. Eerst werd dit gevraagd bij een snelheid van 30 km/uur. Daarna mochten de pylonnen wederom geplaatst worden, maar dan voor een snelheid van 50 km/uur.

Remweg bij 50 km/uur

Vooral bij een snelheid van 50 km/uur moest er extra nagedacht worden, want hoeveel meter legt een auto af in die seconde, die nodig is om te reageren? Dit bleek 14 meter te zijn. Daarna moest ook nog eens geschat worden hoeveel meters daar nog bij komen, voordat de auto werkelijk tot stilstand gekomen is. Het bleek niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen nog best moeilijk om in te schatten waar de auto stopt bij deze snelheid. Meerdere keren werden er pylonnen geraakt. De remweg van een auto, die 50 km/uur rijdt, blijkt veel langer te zijn dan gedacht werd. Voor de aanwezigen werd hierdoor goed duidelijk, dat 30 km/uur in een dorp hard genoeg is.

Vervolg van campagne ‘Hoornaar Veiliger’

In de komende maanden zal de campagne ‘Hoornaar Veiliger’ voortgezet worden. In samenwerking met de lokale basisscholen zullen nog twee acties plaatsvinden. Eén van deze acties is een klikostickeractie. De klikostickeractie zou begin oktober 2017 plaatsvinden. Door de geplande lerarenstaking en de verplaatste Kika-actie is de klikostickeractie verplaatst naar november 2017. De tweede actie van de campagne zal eind oktober 2017 plaatsvinden.

Foto’s en film

Van de remwegdemonstraties is ook een leuke film gemaakt. Bekijk hier het resultaat: remwegdemonstratie Hoornaar.

De foto’s van de remwegdemonstraties kunt u hieronder bekijken. De foto’s zijn gemaakt door Tonny van Doorn. Indien u op de eerste foto klikt, kunt u de foto’s op ware grootte bekijken.